Aktualno

PVC okna – razbijanje mitov (2. del)

Čeprav zgodovina PVC oken sega že v sredino 20. stoletja, o njih še danes krožijo številni miti. Nekateri verjamejo, da so lahko PVC okna škodljiva za okolje. Drugi menijo, da se plastični okenski okvirji zvijajo, ko so izpostavljeni visokim temperaturam. Druga priljubljena, a neresnična teorija je, da okna s polivinilkloridnimi okvirji ne potrebujejo vzdrževanja. Želite izvedeti, kako je v resnici? Razbijamo mite o PVC oknih in predstavljamo le zanesljive informacije o njih.

PVC okna iz polivinilklorida, imenovana tudi plastična okna, se v stanovanjski gradnji uporabljajo že nekaj desetletij. Na Poljskem so prve PVC modele začeli izdelovati sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja, komercialno pa so postali dostopni šele v zgodnjih devetdesetih letih. Kljub večdesetletni zgodovini so plastična okna še vedno deležna nezaupanja mnogih ljudi, kar ohranja mite o njih. Kakšno je v resnici? Govorimo v prejšnjem članku v seriji in spodaj.

Mit 4. Ali so PVC okna škodljiva za okolje?

Skozi leta se je uveljavilo mnenje, da proizvodnja PVC oken bolj škoduje naravnemu okolju kot proizvodnja modelov iz drugih surovin, npr. lesa ali aluminija. Ni res, pod pogojem, da proizvajalec izkazuje visoko stopnjo proekološke ozaveščenosti. Pri nas izbiramo materiale, ki jih je mogoče reciklirati, usmerjamo se v širitev ponudbe energetsko varčnih modelov in trajnostno proizvodnjo. V nasprotju s tem, kar nekateri verjamejo, je mogoče prvo PVC plastiko učinkovito reciklirati in ponovno uporabiti v proizvodnji oken. Poleg tega je v naših oknih vsak element mogoče ponovno uporabiti v proizvodnji. Zaveznik narave so tudi okna z dobrimi toplotnoizolacijskimi lastnostmi.

Manj energije kot je potrebno porabiti za ogrevanje ali hlajenje notranjosti stavb, manj onesnaževal se izpusti v ozračje. Proizvodnja oken, ne glede na to, ali so lesena, aluminijasta ali PVC, porablja vodo, elektriko in toploto ter povzroča emisije CO2 v ozračje. S trajnostno pridelavo po strogih, proekoloških smernicah, kot to počnejo v tovarni OKNOPLAST, puščamo naravi veliko manjši vpliv. Še več, če proizvajalci lesenih oken ne posvečajo pozornosti trajnostni proizvodnji, imajo lahko njihovi izdelki – čeprav so narejeni iz naravnega lesa – večji vpliv na naravo kot PVC modeli. Želite izvedeti več o tem? Preberite naš članek "Ekološka okna - kaj to pravzaprav pomeni?"

Mit 5. Ali se profili v plastičnih oknih zvijajo?

Priljubljenost plastičnih oken na Poljskem od devetdesetih let prejšnjega stoletja narašča z vrtoglavo hitrostjo. Takrat so poleg priznanih proizvajalcev začela nastajati številna mikropodjetja, ki proizvajajo PVC okna iz komponent. Posledično so se na trgu pojavila tako kakovostna plastična okna kot tista, ki so sčasoma hitro izgubila svoj prvotni videz. Ali je torej res, da se PVC okenski okvirji zvijajo pod vplivom visoke temperature in sončne svetlobe? In ne in ja... Vsekakor ni res, če govorimo o oknih v naši ponudbi. Pri modelih PVC oken višjega cenovnega razreda vzdržljivost in togost oken zagotavljajo tehnološke rešitve, kot je uporaba jeklenih ojačitev znotraj profilov. Preprečujejo krivljenje profilov tudi pri oknih, ki so izpostavljena stalni sončni svetlobi, velikim obremenitvam ali temperaturnim nihanjem.

Debelina pocinkanih jeklenih ojačitev, ki se uporabljajo v njih, je ključnega pomena za togost okenskih profilov. Ta naj bo približno 1,5 milimetra, da okna sčasoma ne izgubijo svoje oblike. Pri modelih v naši ponudbi se uporablja večkratno upognjeno jeklo zaprtega preseka, saj vemo, da pravilna izbira debeline in geometrije jekla v danem profilu določa togost in statiko okna. Ta rešitev zagotavlja, da imajo elementi, privijačeni na okvir, na katerega so obešena okenska krila (npr. tečaji) ali protivlomne zapore okovja, ustrezno tog in vzdržljiv spoj. Poleg tega je ojačitev zaprtega profila značilna visoka togost, ki zagotavlja odpornost na vpliv atmosferskih dejavnikov, ki delujejo na okno.

Mit 6. Ali PVC okna ne potrebujejo vzdrževanja?

Mnogi menijo, da se z vgradnjo oken iz polivinilklorida v svoj dom znebijo težav z rednim vzdrževanjem. Čeprav so v tem pogledu vsekakor manj moteča kot lesena okna, so za njihovo dobro stanje potrebna specifična, čeprav redka nega in vzdrževanje. Zunanjo plast oken, to je furnir ali aluminijaste obloge, čistimo vsaj dvakrat letno, če je vidna umazanija, pa tudi večkrat. Ne pozabite tudi na podmazovanje okenskega okova in tečajev, kar bo olajšalo odpiranje in zapiranje oken.

Korak, priporočljiv za vse vrste oken, tudi PVC, je mazanje tesnil. Če so pravilno namazana, ne bodo pokala, razpokala ali se okrušila, okna pa bodo ostala zrakotesna. Življenjsko dobo PVC oken podaljšujemo tudi z rednim prilagajanjem mehanizmov. To lahko storite sami ali pa najamete strokovnjaka v salonu oken, kjer je bilo stavbno pohištvo naročeno.