Aktualno

Kako izbrati okna za pasivno hišo

Vse več zasebnih investitorjev se odloča za gradnjo pasivne hiše. Nič čudnega – takšna zgradba omogoča korenito zmanjšanje povpraševanja po energiji za ogrevanje. Če želite uživati ​​v nizkih računih in toplotnem ugodju, se med drugim splača investirati v: z energijsko varčnimi okni. Katera okna za pasivno hišo bodo dobra izbira? Kaj dela pasivno stavbno pohištvo edinstveno? Odgovarjamo na najpomembnejša vprašanja o oknih za pasivne objekte.

Kaj je pasivna hiša?

V zadnjih letih je opazen porast priljubljenosti pasivnih hiš. Med drugim izhaja iz: zaradi vse večje ekološke ozaveščenosti pa tudi vse težjih gospodarskih razmer. Kako to? Uporaba pasivne hiše nima le najmanjšega vpliva na naravo med vsemi trenutno zgrajenimi objekti. Zahvaljujoč uporabi ustrezno toplih in tesnih zunanjih predelnih sten, vključno s pasivnimi okni in vrati, je tudi poceni za obratovanje.

Pasivne hiše so stanovanjske zgradbe, v katerih je poraba energije za ogrevanje prostorov zmanjšana na minimum. Energijska poraba pasivne hiše ne sme presegati 15 kWh/m2. Pomembno je, da pasivna gradnja stremi k izboljšanju parametrov sistemov ali elementov, ki obstajajo v objektih vseh vrst, namesto da bi uvajala nove rešitve.
V praksi to pomeni, da se izolirajo stene, stropi in tla ter zunanja okna in vrata, kar zagotavlja še večjo tesnost in manjše toplotne izgube. Sončno energijo uporabljamo tudi pasivno, torej brez uvajanja dodatnih instalacijskih rešitev. Uporablja se za ogrevanje in razsvetljavo notranjih prostorov.

Pasivne hiše imajo tako nizko potrebo po toploti, da običajno ni potrebe po tradicionalnih sistemih ogrevanja. V zmernem podnebju pa se vgrajujejo dodatne ogrevalne naprave z zmanjšano močjo ogrevanja. Najpogosteje je to ogrevanje prezračevalnega zraka, ki ga podpira zemeljski toplotni izmenjevalnik.

Kako izbrati in načrtovati okna za pasivno hišo?

Načrtujete gradnjo manjše pasivne hiše 35 m2, večje posesti ali pasivne hiše 100 m2? V vseh primerih boste potrebovali pasivna okna, ki izpolnjujejo dve pomembni funkciji. Kaj? Pasivna okna oziroma okna za pasivno hišo naj ne bi le zmanjšala toplotnih izgub iz objekta. Njihova naloga je tudi pasivno pridobivanje sončne energije, s katero lahko ogrevajo in osvetljujejo prostore. Zato je pri načrtovanju pasivne hiše ključna pravilna razporeditev oken, da bomo čim bolj dnevno izkoriščali sončne žarke. Za ustvarjanje pasivne hiše z nizko porabo energije za ogrevanje je pomembna tudi izbira oken optimalne velikosti in tipa.
Katera okna za pasivno hišo izbrati? Najnižji možni koeficienti toplotne prehodnosti Uw oken so najbolj ugodni za pasivno hišo. Ti zagotavljajo veliko zasteklitev z majhnim deležem okvirjev v območju celotnega okna pasivne hiše. Večja kot so zasteklitve z ustreznimi parametri in ožji kot so okvirji, toplejša in tesnejša so okna. Velja tudi spomniti, da na stiku stekla z okvirjem nastanejo toplotni mostovi, zato naj pasivna okna ali okna za pasivno hišo nimajo nepotrebnih pregrad. V pasivnih objektih se najpogosteje uporabljajo okna z velikimi steklenimi površinami in ozkimi okvirji. Najbolje je, če je največje število pasivnih oken nameščeno na južni fasadi objekta, da bodo prostori najučinkoviteje ogrevani s sončno svetlobo.

Kaj so pasivna okna?

Se sprašujete, kako izbrati okna za pasivno hišo? Zgoraj smo pisali o funkcijah, ki naj bi jih izpolnjevalo pasivno stavbno pohištvo v pasivni okvirni, opečni ali modularni hiši. Čas je, da si ogledamo posebnosti pasivnih oken.
Najpomembnejši parameter, na katerega je vredno biti pozoren pri nakupu pasivnih oken, je koeficient toplotne prehodnosti za celotno okno Uw, zasteklitve Ug in Uf profile. V zmerno hladnem podnebju so: 0,8 W/m2K, 0,7 W/m2K in 0,8 W/m2K. Pri gradnji ekološke pasivne hiše je vredno upoštevati tudi parametre pasivnih oken kot so toplotne izgube na toplotnih mostovih (0,7 W/m2K) in prepustnost sončnega sevanja 50-65 %. Pomembno je, da sam koeficient Uw ni determinanta pasivnega okna. Vsi parametri, značilni za pasivno okno, morajo ustrezati standardom.
Prav tako je vredno vedeti, ali ima stavbno pohištvo, ki se oglašuje kot pasivna okna, ustrezen certifikat, ki to potrjuje. V Evropski uniji takšen dokument izdajajo ustanove, kot sta PHI Darmstadt in Inštitut za okensko tehniko v Rosenheimu. Druga značilnost pasivnih oken je, da so uvrščena v ustrezen razred učinkovitosti. V zmerno hladnem podnebju je razred pHB. Pasivna okna imajo najpogosteje troslojna zasteklitev, pri katerih je vsaka plast lahko prevlečena z dodatnim nizkoemisijskim premazom. Namesto aluminijastih medstekelnih okvirjev se pri toplih oknih uporabljajo plastični ali nerjavni okvirji. Zakaj? Slabše prevajajo toploto kot aluminij in tako preprečujejo nastajanje toplotnih mostov. V TipTop-u smo pri modelu PVC oken Winergetic Premium Passive uporabili dodatni termo blok SpaceBlock iz aerogela.

Kako poteka vgradnja oken v pasivno hišo?

Si želite zgraditi resnično pasivno hišo? Izbor ustreznih predelnih sten, ki ustrezajo standardom pasivne gradnje, na primer pasivnih oken, kot je Winegretic Premium Passive, ni dovolj. Za končni učinek je izjemno pomembna tudi pravilna vgradnja oken. V pasivni hiši mora biti izjemno tesno. Kaj iskati? Okna v pasivni hiši so vgrajena v toplotnoizolacijski sloj sten. Zahvaljujoč temu je učinek t.i linearni toplotni mostovi na mestih stika pasivnega okenskega okvirja z zidom. Za takšno vgradnjo pasivnih oken se uporabljajo posebni sistemi, ki omogočajo vgradnjo oken v toplotnoizolacijsko ravnino. Najpogosteje izbrani so tisti, ki uporabljajo armirana sidra, letve, kotnike, konzole ali t.i. topli montažni nosilci.