Aktualno

Spomladansko čiščenje oken

Vzdrževanje oken je treba opraviti vsaj dvakrat letno – pred zimsko sezono, to je jeseni, in takoj po njej, to je zgodaj spomladi. Katere aktivnosti so priporočljive za pripravo oken na intenzivno uporabo v toplih dneh? Kako skrbeti zanje po zimi?

Okna pozimi niso izpostavljena le nizkim temperaturam, ampak tudi atmosferskim dejavnikom, kot sta dež ali sneg. Poleg tega se onesnaževalci zraka usedajo na njihove zunanje dele. Da bi obnovili njihov prvotni videz in zagotovili pravilno delovanje, je vredno izvesti nekaj preprostih vzdrževalnih in negovalnih dejavnosti.

Spomladansko čiščenje oken

Pomivanje oken je osnovna negovalna dejavnost, ki jo je treba izvajati, ko jih pripravljamo na pomladno sezono. Je enostavna za izvedbo, saj ne zahteva posebnega znanja ali velike količine časa, in učinkovita, ker je rezultat viden takoj. Po ustreznem čiščenju morajo okna navdušiti s kristalno čistim steklom in čistimi, neopraskanimi podboji in okvirji vrat. Kako pravilno pomiti okna po zimi? Čeprav lahko uporabljate različne vrste čistilnih sredstev, obstaja eno pomembno pravilo - okna pomivajte le z nežnimi detergenti brez dodajanja razredčil, jedkih kemikalij ali abrazivnih dodatkov (kot je čistilno mleko).

Najboljša čistila za čiščenje okenskih okvirjev so posebne tekočine, ki jih dobite v gradbenih trgovinah, ali z vodo razredčeno sredstvo za pomivanje posode. Okna lahko pomivate z že pripravljenim čistilom za steklo (na alkoholni osnovi), vodo s kisom ali vodo z manjšo količino pomivalnega sredstva. Namesto krtač, grobih gobic ali žic, ki lahko opraskajo okvir in okensko steklo, je najbolje izbrati mehke gobe in blago (npr. mikrovlaken ali bombažno krpo). Za odstranjevanje odvečne vode iz oken in njihovo hitro sušenje sta lahko v pomoč strgalo ali baterijski pomivalni stroj.

Pregled tesnila

Zelo pomembno opravilo po zimi je preverjanje stanja okenskih tesnil in mehanizmov. Tesnila v kakovostnih oknih so trenutno najpogosteje izdelana iz tako imenovane umetne gume, to je EPDM (etilen-propilen-dien terpolimer). Pogosto se uporabljajo tudi tesnila iz poliestrskega elastomera TPE-E. Odporni so na temperaturna nihanja in deformacije, vendar se lahko sčasoma obrabijo. Takrat postanejo trša, pri zelo starih modelih oken pa se lahko celo krušijo ali počijo. Če je stanje tesnil oken še zelo dobro ali dobro, jih le očistite (npr. z vodo in sredstvom za pomivanje posode) in namažite z mastjo za avtomobilska, sanitarna ali okenska tesnila.

Kadar so okenska tesnila počena, krhka, deformirana tako, da pri zaprtem oknu ne zagotavljajo tesnosti ali štrlijo iz okenskega elementa, na katerega so bila prvotno prilepljena, je vredno razmisliti o njihovi zamenjavi. V ta namen se je najbolje obrniti na pooblaščeno prodajno mesto proizvajalca naših oken, kjer bodo izbrali ustrezen model tesnila in ta element zamenjali.
To nalogo lahko opravite tudi sami, v kolikor tesnila v vaših oknih niso zavarjena v vogalih. Če se odločite za zamenjavo sami, ne pozabite kupiti ustreznih tesnil, saj lahko vsak okenski profil zahteva drugačno obliko tesnila.

Vzdrževanje okenskega mehanizma

Ne le tesnila, tudi mehanski kovinski elementi - tečaji in gibljivi deli okovja - zahtevajo pregled in vzdrževanje. Če je vidna umazanija, na primer prah, pajčevina ali posušeni deli listov, jih je treba odstraniti. Naslednji korak je preveriti njihovo delovanje. V ta namen je vredno večkrat odpreti in zapreti okno. Če to poteka brez težav in gladko, je dovolj, da gibljive kovinske elemente, to je tečaje in zaklepne točke, namažete z oljem za vzdrževanje strojne opreme, silikonsko mastjo ali tehničnim vazelinom.

Ko se pojavijo težave, npr. zatikanje kril, težave z zapiranjem ali odpiranjem krila, bo morda potrebna nastavitev. Ta postopek ni zapleten, vendar ne pozabite, da se postopek lahko razlikuje glede na proizvajalca oken. Za to opravilo potrebujete le orodja, kot so viličasti ključ V.SCH.ACP-S, imbus ključ velikosti 4 in T10 Torx.