Aktualno

Vse o steklu za nadzor sončne svetlobe

V zadnjih letih je opazno povečanje zastekljenih površin ne samo v poslovnih stavbah, ampak tudi v stanovanjskih stavbah. Visoka stopnja transparentnosti fasade deluje moderno in omogoča dobro osvetljenost notranjosti.

Po drugi strani pa lahko povzroči tudi pregrevanje prostorov in večjo izpostavljenost ljudi, ki se tam zadržujejo, UV žarkom. Rešitev je lahko uporaba stekla za zaščito pred soncem. Kaj je to? Kako nastane? Katere so njegove vrste? Preverite!

Kaj je steklo za nadzor sončne svetlobe?

Najpomembnejša prednost uporabe sončnozaščitnega stekla v oknih in balkonskih vratih je ohranjanje udobnih razmer v zgradbi. S tem pa se prednosti te rešitve še ne končajo. Drugi so:

● boljša toplotna izolacija in energetska učinkovitost stavbe, s čimer se zmanjšajo stroški ogrevanja in klimatizacije;
● zaščita notranjosti prostorov pred zunanjimi očmi (pri zrcalnih prevlekah in zatemnjenih solarnih stekelih);
● zmanjšanje UV sevanja in odpravljanje porumenelosti objektov v objektu;
● večje udobje uporabe prostorov, zahvaljujoč pomanjkanju ogrevanja tudi v hudi vročini.

Katere vrste sončnega zaščitnega stekla obstajajo?

Steklo za zaščito pred soncem je krovni izraz za vse vrste stekel, ki zmanjšujejo prenos sončne energije. Rešitve, ki so na voljo na trgu, vključujejo selektivno sončno zaščitno steklo (trenutno najbolj priljubljeno), odsevno in absorpcijsko steklo. Kakšne so razlike med posameznimi solarnimi okni? Preverite spodaj.

● Selektivno steklo – trenutno najpogosteje uporabljena rešitev zadnje generacije; je steklo s prevleko za nadzor sončne svetlobe, pridobljeno s ponavljajočim se naprševanjem kovin ali kovinskih oksidov z uporabo nizkotlačne magnetronske metode; sloj je ultra tanek in zagotavlja odlične optične lastnosti; odbija del sončnega sevanja in omejuje prodor sončne energije v notranjost, hkrati pa prepušča velike količine svetlobe v notranjost in jo dobro osvetli; selektivna stekla so lahko brezbarvna ali tonirana.

● Reflektivno steklo – podobno kot selektivno steklo je solarno zaščitno steklo s prevleko, pridobljeno s prevleko kovinskega oksida ali kovine; odlikuje ga zelo visok koeficient odboja svetlobe, a hkrati nizka stopnja prepustnosti vidne svetlobe; to pomeni, da se notranji prostori ne segrevajo, so pa tudi nekoliko zatemnjeni in dostop zunanjim osebam v prostore je omejen; med drugim je mogoče dobiti: zrcalni odbojni učinek in masovno barvanje.

● Absorbijska stekla – solarna kontrolna stekla tonirana v različnih barvah (modra, rjava, siva, zelena); absorbira - odvisno od barve - večje ali manjše količine sončne energije, zaradi česar se prostori segrevajo manj kot pri standardnem steklu, vendar bolj kot pri refleksnem ali selektivnem steklu; v steklenih paketih se uporablja kot zunanja plast.
Ne pozabite! Pravilno izbrana solarna zaščitna stekla imajo resničen vpliv na energijsko učinkovitost objekta, v kolikor sta njegova energetska učinkovitost in svetlobna prepustnost prilagojena klimatskim razmeram, orientaciji in okolici objekta.

Solarna stekla v oknih in terasnih vratih

Solarna stekla se uporabljajo pri izdelavi okenskega in vratnega pohištva, torej pri oknih in terasnih vratih, pa tudi pri vhodnih vratih, v dvojni ali trojni zasteklitvi. Običajno se kombinira ne samo s standardnim steklom, temveč tudi s steklom z drugimi posebnimi lastnostmi, npr.

Komora med različnimi vrstami stekla je največkrat napolnjena z žlahtnim plinom, npr. S kombiniranjem različnih rešitev v zasteklitvi se poveča udobje uporabnikov objekta, v katerega so vgrajena okna ali vrata, ter energetska učinkovitost stavbnega pohištva.

Kakšne so prednosti solarnega nadzornega stekla?

Najpomembnejša prednost uporabe sončno zaščitnega stekla v oknih in dvoriščnih vratih je ohranjanje udobnih razmer v zgradbi. S tem pa se prednosti te rešitve še ne končajo. Drugi so:

boljša toplotna izolacija in energetska učinkovitost stavbe, s čimer se zmanjšajo stroški ogrevanja in klimatizacije;
zaščita notranjih prostorov pred zunanjimi očmi (v primeru premazov ogledal in zatemnjenih sončnih stekel);
zmanjšanje UV sevanja in odpravljanje porumenelosti predmetov v stavbi;
večje udobje uporabe prostorov, zahvaljujoč pomanjkanju ogrevanja tudi v hudi vročini.

Kje uporabiti okna s sončnim zaščitnim steklom?

Steklo za zaščito pred soncem ne bo delovalo samo v poslovnih stavbah, na primer kot fasadno steklo. V izolacijska stekla se lahko uporabljajo tudi v stanovanjski gradnji - kot okna in dvoriščna vrata, pa tudi v zimskih vrtovih ali zastekljenih fasadnih stenah. Najbolje jih je uporabljati v prostorih s stalno izpostavljenostjo soncu – predvsem južnemu. Velja omeniti, da se solarna stekla lahko uporabljajo tudi pri velikih zasteklitvah, npr. pri drsnih dvoriščnih vratih ali oknih velikih formatov iz naše ponudbe.