Aktualno

Kako izbrati dobra kopalniška okna?

Pri nakupu oken za hišo ali stanovanje običajno izberemo enake modele za vse prostore. Pozabljamo, da bo mokra kopalnica imela nekoliko drugačne zahteve glede okenskega pohištva kot na primer dnevna soba. Na kaj morate biti pozorni pri izbiri kopalniških oken? Katera kopalniška okna se bodo dobro obnesla v prostoru s tušem, kopalnim salonom ali straniščem?

Kopalniška okna, odporna na vlago

Kopalniška okna so bolj izpostavljena vlagi kot okensko pohištvo, na primer v dnevni sobi ali spalnici. V kopalnici je zračna vlaga povečana ne samo med in takoj po kopanju ali tuširanju. Delci vodne pare se usedejo na vse površine in se v naslednjih urah posušijo. Kopalniška okna naj bodo zato odporna na reden in dolgotrajen stik z vodo. Boljša izbira za kopalnico, pa tudi pralnico, so plastična kopalniška okna iz PVC ali aluminijastih modelov, ne pa lesena okna. Kopalniška okna iz polivinilklorida ohranijo svoj videz in se ne deformirajo tudi po rednem stiku z vodo ali paro. Površina njihovih okenskih okvirjev se ne lušči, kot se to dogaja pri lakiranih lesenih oknih.

Prezračevanje v kopalniških oknih

Zaradi visoke vlažnosti v prostoru naj kopalniška okna omogočajo tudi nemoteno in učinkovito prezračevanje. Slaba ideja v kopalnici je izbira oken, ki se ne odpirajo, t.i stalni ali fiksni tip. Tudi najboljše naravno prezračevanje, mehansko prezračevanje ali vračanje toplote po kopanju ali prhanju ne bodo zadostovali, za razvoj plesni pa je odgovorno neučinkovito prezračevanje kopalnice. V tem primeru je najbolje, da prostor prezračite skozi kopalniško okno. Ali je treba njegovo krilo ali krila nagniti ali odpreti? Zagotovo ne. Pri nas ponujamo kopalniška okna (in še več) z učinkovitim perifernim prezračevalnim sistemom effiAIR. Omogoča odtesnitev kopalniških oken po celotnem obodu do širine 6 mm. Zahvaljujoč posebnemu okovju z vrtljivo funkcijo zagotavlja učinkovito kroženje zraka, hkrati pa varuje hišo pred vlomom.

Enostavno čiščenje kopalniških oken

Kopalniška okna so tako kot kuhinjska, vendar bolj kot pohištvo v dnevni sobi ali spalnici, izpostavljena nastanku neuglednih madežev, ki jih povzroča kondenzacija vodne pare. Pomembna lastnost kopalniških oken naj bo enostavno čiščenje. V takem primeru so PVC, torej plastična, kopalniška okna spet najboljša izbira. Njihove okenske okvirje, stekla in stekla lahko čistite z občutljivimi detergenti ter mehkimi gobami in krpami. Plastični okenski profili so tudi bolj odporni na mikro praske kot na primer lakiran les. Pri izbiri kopalniških oken, ki jih je enostavno čistiti, velja upoštevati, da se njihova krila lahko odprejo. To vam bo omogočilo čiščenje kopalniških oken z obeh strani prostora, ne da bi morali iti ven na dvorišče ali uporabiti lestev.

Kopalniška okna, ki zagotavljajo zasebnost

Kopalnica je prostor, kjer je zasebnost izjemno pomembna. Pri izbiri kopalniških oken bodite torej pozorni na možnosti, ki jih imate glede tega. Seveda lahko izberete klasična kopalniška okna s prozornim steklom in uporabite ustrezne notranje ali zunanje okenske obloge, na primer roloje ali žaluzije. Vendar se zdi boljša ideja izbira kopalniških oken z ornamentnim steklom. Zaradi nizke cene furnirja okenskega stekla so bolj trpežni od priljubljenih. Poleg tega izgledajo veliko bolj estetsko, saj so v celoti izdelani iz polprosojnega stekla (brez folije). Takšno kopalniško okno prepušča sončno svetlobo, vendar popači sliko, kar daje ljudem, ki uporabljajo kopalnico, občutek zasebnosti.

Kopalniška okna prave velikosti

Pri izbiri kopalniških oken je treba upoštevati tudi njihovo velikost. Kakšne dimenzije mora imeti kopalniško okno? Če načrtujete kopalnico z oknom, bo arhitekt gotovo uporabil priljubljeno razmerje 1:12 (površina okna glede na tla prostora) za interierje, kjer se v hiši/stanovanju preživi manj časa. V praksi to pomeni, da mora biti v 4-metrski kopalnici površina kopalniškega okna velika vsaj 0,34 m2, kar ustreza kopalniškemu oknu dimenzij cca 60 x 60 cm. Vedeti velja, da predpisi ne prepovedujejo nevgradnje oken v kopalnice, saj gre za prostore, ki se uporabljajo zelo kratek čas. Kljub temu je priporočljivo takšne prostore osvetljevati s sončno svetlobo in redno zračiti. To je mogoče zaradi dobro izbranih kopalniških oken.