Aktualno

5 težav z okni – kako jih rešiti?

Se vaša okna nočejo zapreti, se rosijo ali puščajo? Vzrok za te težave pogosto ni v samih oknih, ampak na primer v njihovi napačni montaži ali uporabi. Pogosto lahko majhna napaka privede do konkretnih in neprijetnih posledic. Kako se spopasti z njimi? Podajamo nekaj nasvetov! Preveri vzroke težav in nasvetov.

Zakaj se okno noče zapreti?

Imate težave z zapiranjem oken? Ali morate uporabljati moč, da krilo postavite v ravno linijo s okvirjem okna? Preverite, zakaj okno noče zapreti, in se enkrat za vselej poslovite od tega problema. Med najpogostejšimi vzroki težav z zapiranjem oken se navaja padanje okenskega krila zaradi razrahljanja tečajev. Včasih je za odpravo težave dovolj nastavitev tečajev - bodisi samostojno bodisi opravljeno s strani serviserja.

Drugi razlog, zakaj okno noče zapreti, je umazanija okovja. Preverite, ali jih ne blokira: pesek, prah, delci montažne pene, papirji itd. Očistite jih s sesalnikom, krpo, navlaženo le z vodo, nato pa jih namastite s specialnim sredstvom. Če težava ne izgine, obvezno pokličite serviserje. Oceno bodo opravili, ali vzrok ni resnejši, na primer ukrivljenost okenskega krila.

Zakaj okno pušča?

Puščajoče okno lahko povzroča skrbi ne samo lastnikom starejših stavb, kjer stolp okna s starostjo izgublja svojo obliko. Pogosto je to težava tudi za investitorje, ki gradijo novo hišo. V takem primeru je puščanje okna pogosto posledica nepravilne namestitve, na primer vstavitve oken v odprtino z napačnimi, ker so premajhnimi dimenzijami. Prav tako se zgodi, da okno pušča, ker so monterji pustili premajhne dilatacijske fuge (montažne).

Zakaj okno pušča? Med vzroki se pogosto pojavi tudi nepravilna nastavitev okenskega krila. Težave lahko napovedujejo tudi situacije, kot je - nepravilno stiskanje okenskega krila ob okenski okvir, pa tudi starostne, poškodovane tesnilke. Preverite stisk okna, tako da med okvir in krilo vstavite list papirja. Če ga po zaprtju okna brez težav odstranite, je treba stisk krila povečati. Preglejte tudi tesnilke in jih zamenjajte, če so obrabljene.

Zakaj okno ne omogoča nagiba?

Včasih se zgodi, da mehanizem za nagibno odpiranje na oknih ne deluje pravilno. Zakaj okno ne omogoča nagiba? Najpogostejši vzrok težav s premikanjem ročice v položaj nagiba in odpiranje okna v tem položaju je pogosto pomanjkanje pravilne nege oken. Do takšnih situacij lahko pride zaradi pomanjkanja vzdrževanja sistema tečajev in okovja, tj. pomanjkanja čiščenja in mazanja.

Težave lahko povzroči tudi nepravilno ravnanje z oknom. Okno se ne nagiba, ker je oseba, ki ga upravlja, poskušala ročico obrniti prehitro ali premočno. Posledično se zgodi, da okensko krilo "visi" le na enem tečaju in blokira možnost nagiba. V takem primeru je treba okno čim prej popolnoma zapreti in v tej poziciji manevrirati z ročico, da dosežemo želeni učinek.

Zakaj se okna v hiši rosijo?

Rosjenje oken zunaj je naravni pojav in ne bi smelo skrbeti lastnika nepremičnine. Drugače pa je, ko okna rosijo znotraj stavbe. Koristno je vedeti, kdaj okna rosijo ali kdaj se okna rosijo, da odpravite vzrok in uživate v jasnih steklih in razgledih skozi okno. Najpogosteje do rosenja oken doma pride, ko je temperatura zunaj drastično drugačna od temperature v prostorih. Hkrati je zrak v notranjosti zelo vlažen. Če težava nastane v kopalnici po kopanju ali kuhinji med kuhanjem, ni razloga za skrb.

Če pa okna rosijo vsak dan tudi v prostorih, imenovanih "ne vlažni", je vredno iskati vzrok. Najpogosteje je to nepravilno prezračevanje stavbe. Preverite, kako učinkovit je sistem prezračevanja v stanovanju ali hiši in ga po potrebi prilagodite s pomočjo strokovnjakov. Zakaj okna v hiši rosijo med stekli? Vlaga, odložena v obliki vodne pare (t.i. "pocenjevalna okna") na steklih znotraj steklenih paketov v PVC oknih, je znak njihove razpokanosti. Pokličite strokovnjake, ki bodo ocenili, kaj storiti naprej.

Zakaj se stekla v PVC oknih lomijo?

Čeprav je to izjemno redka situacija, se včasih zgodi, da se stekla v PVC oknih lomijo. Zakaj? Najbolj očiten vzrok so mehanske poškodbe, na primer udarec steklene plošče s ostrim orodjem ali kamenjem. Stekla v PVC oknih se lahko lomijo tudi zaradi močnega trkanja s krili oken. Včasih pride do situacij, ko se stekla v PVC oknih lomijo spontano.

Razlog so razlike v notranjih napetostih v sestavljenem steklenem paketu. Najpogosteje do napetosti pride zaradi izpostavljenosti enega dela stekla močnim sončnim žarkom. Ko je en rob plošče zelo topel, drugi pa je v senci in hladu, lahko pride do pokanja stekla. Kako se izogniti lomljenju stekel v PVC oknih? Ne segrevajte jih z notranjimi svetilkami ali grelniki, postavite pohištvo stran od plošč in obesite zavese vsaj 25 mm stran od stekla. Lahko pa izberete tudi kaljena stekla z večjo odpornostjo.